پس از راه اندازی پایگاه مرکزی عرضه اطلاعات پزشکی Health Information Center توسط وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و دستورالعمل معاونت محترم تحقیقات و فناوری مبنی بر ارتقای خدمات سنتی کتابخانه ها به مراکز عرضه اطلاعات ، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز همگام با سایر مراکز جهت تجهیز کتابخانه ها اقدام نمود و در بهمن ماه سال 1381 کتابخانه و پایگاه عرضه اطلاعات دانشگاه در فضایی به متراژ 2650 مترمربع افتتاح گردید.کتابخانه مرکزی به شکل مخزن باز با دو سالن مطالعه به مساحت 650 متر مربع و یک سالن مطالعه مرجع به مساحت 50 متر مربع، در دو بخش خدمات عمومی (عضویت و گردش منابع ، اطلاع رسانی) و خدمات فنی (تهیه و سازماندهی منابع) آماده ارائه خدمات ( امانت ، مشاوره و اطلاع رسانی پزشکی، رده بندی، فهرست نویسی، مرجع و ...) به اساتید، کارکنان و دانشجویان می باشد.

بخش مشاوره و اطلاع رسانی پزشکی مسئول پاسخگویی به درخواست های مراجعین به صورت حضوری در واحد آموزش و مشاوره اطلاعاتی کتابخانه و همچنین غیر حضوری از طریق ایمیل، تلفن، شبکه های اجتماعی و ... می باشد. یکی از وظایف این واحد، برنامه ریزی و برگزاری کارگاه های آموزشی جهت توانمندسازی پژوهشگران و ارتقای مهارت های سواد اطلاعاتی کاربران می باشد و در این راستا در سال 1401 تعداد 13 کارگاه صرفا در حوزه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی برگزار شده است.

برای آموزش منابع الکترونیک سه مکان از جمله سایت آموزش و توانمندسازی پژوهشگران (68 رایانه)، کارگاه کتابداری پزشکی (10 رایانه) و کلاس کامپیوتر (20 رایانه) وجود دارد.
مرجع مجازی یا خدمات مرجع دیجیتالی نیز از طریق فرم از کتابدار بپرس، پست الکترونیک، تماس با ما، ارسال پیامک و سایر راه های ارتباطی معرفی شد. در وب سایت کتابخانه، کتابخانه دیجیتال و پورتال ارائه می شود.

از دیگر خدمات کتابخانه انجام مشابهت یابی و بررسی نگارشی و گرامری مقالات انگلیسی و همچنین ارسال متن کامل مقالات، پایان نامه ها، کتاب ها و ... در کوتاه ترین زمان ممکن برای درخواست کنندگان است.

تعداد عناوین کتب چاپی فارسی و لاتین موجود در کتابخانه مرکزی 16017 عنوان، تعداد نسخه کتاب فارسی چاپی و الکترونیک 28142 نسخه و تعداد نسخه کتب لاتین چاپی و الکترونیک 3996 نسخه می باشد که از این تعداد 1553 نسخه در سال 1401 خریداری شده است. افزون بر اینها 289 عنوان نشریه فارسی، 354 عنوان نشریه لاتین، 731 عنوان رسانه لاتین، 331 عنوان رسانه فارسی و 1862 عنوان پایان نامه فارسی در کتابخانه مرکزی دانشگاه موجود است و دسترسی به صدها ژورنال الکترونیک و بانکهای اطلاعاتی معتبر در زمینه علوم پزشکی فراهم شده است.

منابع دیجیتالی کتابخانه نیز بیش از 4073 مورد می باشد که با ورود اعضا به نرم افزار کتابخانه دیجیتال قابل مشاهده و دانلود می باشد.

165 ایستگاه کاربری متصل به اینترنت داخلی در مرکز خدمات اطلاع رسانی، سالن آموزش توانمندسازی، کارگاه کتابداری و همچنین کتابخانه برای استفاده کاربران و همچنین کارکنان کتابخانه وجود دارد. استفاده از وایرلس نیز در قسمتهای مختلف کتابخانه امکان پذیر می باشد. در رابطه با جستجوی بر خط نیز بیش از 10 ایستگاه کاربری وجود دارد.

تعداد کارکنان کتابخانه 19 نفر شامل 12 کتابدار و 7 غیر کتابدار می باشد که در واحدهای مختلف کتابخانه از جمله امانت و گردش کتاب، فهرست نویسی، آموزش و مشاوره اطلاعاتی، ترجمان دانش، علم سنجی و سایت اطلاع رسانی و ... مشغول به کار می باشند.

از جمله فناوریهای مورد استفاده در کتابخانه در راستای هوشمندسازی، بهره‌گیری از فناوری دسکتاپ مجازی Virtual Desktop Infrastructure برای ارائه خدمات فنّاوری به کاربران با ظرفیت 200 دستگاه رایانه، سرویس های ویدئوکنفرانس و وب کنفرانس، سیستم کنفرانس باکیفیت و میکسر صدا و تصویر پیشرفته، دوربینهای رباتیک، تلویزیون و ... است که استفاده از این فناوریها به ویژه در سالن آموزش و توانمندسازی افزون بر کاربرد برای برگزاری همایش ها، سمینارها و همچنین کارگاهها جهت ارتقاء و توسعه مهارت های سواد اطلاعاتی کاربران، برای تولید محتوای دیجیتال با کیفیت و بارگذاری آنها در کتابخانه دیجیتال مورد استفاده است.

استفاده از سامانه یکپارچه و مبتنی بر وب مدیریت منابع برای کتابخانه های دانشگاه نیز گام دیگری در راستای هوشمند سازی کتابخانه است که افزون بر صرفه جویی در فهرست نویسی منابع و مدیریت یکپارچه منابع دیجیتال و غیردیجیتال، امکان عضویت و تسویه حساب متمرکز را برای کاربران فراهم نموده است، همچنین کاربران کتابخانه ها می توانند منابع مورد استفاده خود را از هر کدام از کتابخانه ها امانت بگیرند. مزیت دیگر آن نیز عضویت افراد از کل کشور به صورت میهمان علاوه بر اعضای کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی بیرجند و استفاده از محتوای دیجیتال به اشتراک گذاری شده در این محیط است.

از دیگر اقدامات انجام شده در راستای هوشمندسازی در کتابخانه، استفاده از کد ملی برای عضویت است که مورد استفاده در دیگر سامانه های دانشگاه نیز می باشد.

کپی لینک کوتاه :