مقدمه

می‌توان گفت که گوگل اسکالر بخش ویژه کاوش در مطالب علمی و پژوهشی است.

گوگل اسکولار متعلق به شرکت گوگل است و به طور رایگان در دسترس همگان قرار دارد. به کمک گوگل اسکولار می­توان نوشته­ های علمی، استنادات، نویسندگان و مقالات را مورد جستجو قرار داد و رویدادهای علمی اخیر در حوزه­های تحقیقاتی مختلف را دنبال کرد. نویسندگان مقالات می­توانند در گوگل اسکولار پروفایل عمومی تهیه نمایند و مقالاتی را که به مقاله آنها استناد نموده­اند را مشاهده کنند. همچنین گوگل اسکولار این قابلیت را دارد که به طور خودکار پروفایل نویسنده را به روز نماید و در صورتی­که مقاله­ای از نویسنده منتشر شده باشد آن مقاله را به مجموعه مقالات نویسنده در پروفایل وی اضافه کند. به کمک گوگل اسکولار می­توان H-index نویسنده مقاله را مشاهده نمود. دقت این ابزار برای H-index از سایر ابزارها کمتر است زیرا مقالات منتشر شده در مجلات غیر معتبر را نیز در محاسبه H-index لحاظ می­کند. از طریق این سرویس، شما می­توانید رزومه علمی و دانشگاهی و پروفایل خود را بسازید و آنها را در وب برای دیگران قابل رویت کنید. یکی دیگر از اهداف تولید چنین پروفایل­هایی آشنایی بیش از پیش پژوهشگران باهم و از این طریق مشارکت علمی در کارهای تحقیقاتی می­باشد.

 Citation Scholar Google

این ویژگی گوگل راه ساده ای برای نویسندگان فراهم می کند تا میزان ارجاع به مقالات خود را پپگیری نمایند. با استفاده از این امکان متوجه می شوید که چه فردی به مقاله شما استناد کرده، نمودار آن را می بینید و میزان استناد به مقالات شما را گزارش می دهد.  همچنین می توانید با استفاده از این ابزار، پروفایل عمومی برای خود بسازید، بدین ترتیب هرکس که نام شما را در گوگل اسکولار جستجو کند مشخصات عمومی تان را در نتایج جستجو خواهد دید.بهتر از همه اینکه نصب آن سریع است. حتی اگر صدها مقاله نوشته باشید و حتی اگر محققان مختلف به نام شما استناد کرده باشند، دسترسی به آن راحت است. شما می توانید در یک زمان نه فقط یک مقاله بلکه گروهی از مقالات مرتبط را به پروفایلتان اضافه و میزان استنادات را محاسبه کنید و هنگامی که گوگل اسکولار، استناد جدید به مقاله شما را بر روی وب پیدا می کند به طور خودکار میزان استنادات روزآمد می شود. شما حتی به فهرست مقالاتی که به طور خودکار به روز رسانی شده دسترسی دارید. البته هم می توانید روزآمد شدن را مرور کنید و هم خودتان به صورت دستی مقالات خود را در هر زمان که خواستید به روز رسانی کنید. همچنین تمام انتشارات شما به زبان فارسی و انگلیسی و ... را نمایش می­دهد و همانند دو پایگاه استنادی scopus و ISI شاخص H-index شما را محاسبه می کند. از آنجا که این سرویس گوگل، استنادات به مقالاتی که در  scopus و ISI نمایه نشده­اند (مانند اکثر مقالات فارسی) را نیز محاسبه می­کند، اغلب شاخص H-index بالاتری را برای نویسندگان و پژوهشگران نمایش می­دهد. 
نحوه عضویت و اضافه نمودن مقاله در گوگل اسکولار

برای ایجاد پروفایل در گوگل اسکولار، ابتدا نیاز به یک اکانت گوگل (Gmail)و یک ایمیل آکادمیک دارید.

برای ایجاد پروفایل گوگل اسکولار سه مرحله انجام می­شود:

مرحله اول: درج اطلاعات شخصی

مرحله دوم: درج اطلاعات مقالات

مرحله سوم: تنظیمات مربوط به روزآمد سازی است.

می‌توانید با استفاده از حساب کاربری که در گوگل دارید وارد گوگل اسکولار شوید و در غیراین­صورت می‌توانید به طور رایگان ثبت نام نمایید.

 ابتدا باید یک حساب کاربری در گوگل ایجاد نمایید. چنانچه کاربر جدید گوگل هستید و اکانت Gmail ندارید، لازم است ابتدا برای خود حساب کاربری ایجاد کنید.

زمانی که وارد صفحه کاربری حساب گوگل می‌شوید فرم citation sign up form ظاهر می‌شود.نام و مشخصات خود را وارد نمایید و آدرس ایمیل دانشگاه برای تایید مورد نیاز است.

بعد از کلیک بر روی گزینه next step صفحه ای باز می‌شود که فهرستی از مقالات نوشته شده توسط افرادی با نام‌های مشابه خودتان را در آن می‌بینید. بر روی "Add all articles" کنار هر گروه مقالاتی که مال شماست و یا بر روی "see all articles" کلیک کنید تا مقاله خاص به آن گروه اضافه شود. اگر مقالات خود را در این گروه ها ندیدید، بر روی   "search articles" کلیک کنید تا یک جست و جوی معمولی در google scholar  انجام شود. سپس مقالات خود را در به آن اضافه کنید.

و می‌توان با استفاده از add و یا Remove مقاله مورد نظر را اضافه و یا حذف نمود

 
 

در گام بعدی برای اضافه شدن مقالاتی که در آینده می‌خواهید به پروفایل خود اضافه نمایید در قسمت Profile updates دو حالت را می‌توانید انتخاب نمایید.

حالت اول: مقالات شما به طور خودکار توسط سیستم به روز می‌شوند.

حالت دوم: قبل از به روز شدن مقالات جدید در پروفایل شما، سیستم به شما ایمیل می‌فرستد و در حالتی که شما آن را تایید نمایید به پروفایل­تان اضافه می‌شود.

 

صفحات پروفایل شما شامل سه قسمت می‌باشد.

قسمتی که شامل نام و مشخصات شماست، قسمت دوم شامل مقالات و سال انتشار و قسمت سوم شامل آمار و استنادات می‌باشد.

در قسمت سوم استنادات مقالات بر اساس بر اساس کل زمانی که مقاله مورد نظر چاپ شده است ""allو در قسمت ""since استنادات اخیر را نشان می‌دهد.

 

قسمت h-index شاخص h را نشان می‌دهد. برای مثال اگر شاخص h نویسنده 10 باشد یعنی نویسنده 10 مقاله دارد که حداقل 10 بار استناد شده است

 

10-index تعداد مقالاتی می‌باشد که حداقل 10 بار استناد شده است

 

در قسمت add می‌توانید مقالات خود را نیز به صورت دستی و یا با وارد کردن اطلاعات کافی وارد نمایید.

با انتخاب کردن مقاله مورد نظرتان می‌توانید آن‌ها را با فرمت های متنوع دریافت نمایید و در برنامه های بعدی از آن بتوانید استفاده نمایید.

 

و در صورتی که چند مقاله یکسان داشته باشید با انتخاب مقاله مورد نظر و کلیک کردن بر روی merge می‌توانید برای مثال دو مقاله را یک مقاله نمایید.

 

و اگر بر روی عدد مربوط کلیک نمایید می‌توانید مقالاتی که به شما استناد کرده‌اند را مشاهده نمایید.

 

مقالاتی که به مقاله مورد نظر استناد نموده‌اند.

 

در قسمت سرچ می‌توانید نام نویسنده را جستجو نمایید.

 

اگر بخواهید مقاله را از پروفایل خودتان حذف نمایید باید مقاله را انتخاب نمایید و گزینه delete را انتخاب نمایید.

 اگر مقاله ای را اشتباه حذف کنید می‌توانید از قسمت more گزینه view trash را انتخاب نمایید و دوباره مقاله را بازگردانی نمایید.
 و در قسمت Edit  می‌توانید پروفایل خود را تغییر دهید.

نحوه جست و جوی مقالات و اسناد:

برای جستجوی مقالات مختلف در زمینه های موضوعی گوناگون لازم است شما عبارت صحیح را در وارد نمایید.

شکل صحیح موضوع را مطابق شکل وارد نمایید و یا اگر به دنبال مقاله ای از یک نویسنده خاص هستید شکل صحیح نام نویسنده را وارد نمایید ابتدا نام خانوادگی و با یک فاصله نام وی را تایپ نمایید.

 

در صفحه نتایج لیست مقالات و منابع علمی در موضوع شما ظاهر می­شود. در سمت چپ گوگل اسکولار برای شما امکاناتی قرار داده است از جمله مرتب کردن نتایج جستجو بر اساس سال های اخیر و یا میزان ربط. امکان مشخص کردن تاریخ نیز در قسمتCustom range  برای شما قرار داده شده است. با تیک زدن کنار Citations و  Patentsپروانه های ثبت اختراع و مقالات استنادی نیز در نتایج جستجو خواهند آمد.

 

در صفحه مربوط به رکوردهای بازیابی شده، زیر نام برخی از نویسندگان خط دار و دارای لینک است. با کلیک روی نام این نویسندگان به پروفایل شخصی آنان در گوگل اسکولار هدایت می شوید که علاوه بر دیدن فهرست جامعه منابع، به شاخص H  آنان نیز دست خواهید یافت و علاوه بر آن نمودار تحلیل استنادی نویسندگان نیز قابل رویت می باشد. معرفی کامل مربوط به این بخش از گوگل اسکولار و کاربردهای آن در مباحث علم سنجی در فایل راهنمایی مجزا تهیه و ارائه خواهد شد.

کپی لینک کوتاه :