موسسه اطلاعات علمی (آی اس آی ) یکی از بزرگترین شرکت های تولید کننده بانک اطلاعاتی در نیم قرن اخیر است که فعالیت خود را در سال 1958 آغاز کرد. بعدا این موسسه توسط شرکت تامپسون رویترز خریداری گردید.

ISI  امروزه به عنوان بزرگترین ناشر بانکهای اطلاعاتی جامع، علوم چند شاخه ای و کتابشناختی در بین پژوهشگران جهان بشمار می اید. این شرکت بیشتر محصولات مهم خود را در قالب یک پورتال به نام (WOK) Web of knowledgeبا رویکرد کامل جستجو، تحلیل، اشتراک اطلاعات و تولید مقاله ارائه می نماید.  WOK مجلاتی را درحوزه های علوم، علوم اجتماعی، هنر، علوم انسانی و... را پوشش می دهد. محیط جستجوی این بانک اطلاعاتی یکی از بهترین محیط های جستجوی اطلاعات می باشد.

میتوان ISI را به سه لایه تقسیم نمود: لایه اول(WOK) Web of knowledge که پورتال ISI است و همه پایگاههای آن استنادی است . لایه دوم (WOS)Web of science  که بررسی مجلات را انجام می دهد.  Journal citation reports (JCR)اگر مجله ای به این مرحله برسد factor Impact میگیرد. در این راهنما پایگاه اطلاعاتی Web of science مورد بررسی قرار می گیرد.

مهم ترین محصول موسسه تامپسون رویترز  وب آو ساینس می باشد که اطلاعات کتابشناختی همراه با چکیده و اطلاعات مراجع مقالات مجله ها و کنفرانس ها و همایش های علمی بین المللی را ارائه می دهد. محبوبیت این پایگاه به جهت سهولت استفاده، یکپارچگی در ارائه اطلاعات، مراجع مورد استناد مقالات، پوشش موضوعی گسترده، عمق زمانی اطلاعات و امکانات قوی جستجو می باشد. از دیگر ویژگیهای آن امکان دیدن اطلاعات مراجع هر مقاله است که با Cited و Relatedمحقق پس از جستجوی یک موضوع به یک زنجیره از مقالات مرتبط دسترسی پیدا می کند که در هیچ بانک اطلاعاتی دیگر این امکان وجود ندارد.این مجموعه به صورت هفتگی روزآمد می شود. یکی از مهمترین ویژگی های آن امکان مشاهده اطلاعات مربوط به استنادات / مراجع هر مقاله است. در واقع از یک رکورد خاص می توان رکوردهای مرتبط با آن را در سال های قبل و بعد مشاهده کرد. این پایگاه به صورت هفتگی روزآمد می شود.

کاربردهای science of web در محیط وب :

·         جستجوی مآخذ و استنادها

·         جستجوی نویسندگان و پژوهشگران

·         جستجوی سازمان های علمی و پژوهشی

·         تنظیم نتایج براساس تعداد دفعات استناد

·         گزارش های تحلیلی استنادی

از بعد سابقه ی تاریخی ، ریشه ی اصلی وب آو ساینس به نمایه استنادی علوم در اوایل دهه ی 1960 باز می گردد و در واقع تکامل یافته ی آن است.

در دهه ی 1990 میلادی نمایه استنادی علوم به نمایه استنادی علوم گسترش یافته تبدیل شد و همراه با دو پایگاه استنادی دیگر با عنوان های نمایه استنادی علوم اجتماعی و نمایه استنادی علوم انسانی و هنر که پیش تر به صورت مستقل عرضه می شدند، وب آو ساینس را تشکیل داد و به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای تحلیل استنادی در اختیار قرار گرفت.

بنابراین هم اکنون وب آو ساینس مشتمل بر سه پایگاه زیر است:

نمایه استنادی علوم گسترش یافته

نمایه استنادی علوم اجتماعی

نمایه استنادی علوم انسانی و هنر

در اواخر سال 2009 چهار نمایه استنادی دیگر نیز به پایگاه وب آو ساینس اضافه شد از این رو هم اکنون وب آو ساینس از هفت نمایه استنادی تشکیل شده است.نوع ادبیاتی که در آن نمایه می شود عبارت است از کتاب های علمی, نشریات، مقالات پژوهشی ، منابع مروری، سرمقاله، چکیده ها و موارد دیگر. بیش از 80%منابع تحت پوشش از مقاله های مجله های علمی هستند رشته های موجود در آن نیز شامل: کشاورزی ، علوم زیستی، علوم مهندسی، پزشکی و زندگی، فیزیکی و علوم سیاسی، انسان شناسی، حقوق، علوم کتابخانه، معماری، رقص، موسیقی، فیلم و تئاتر هستند که هفت پایگاه داده استنادی رشته های فوق را پوشش می دهد.  

نحوه دسترسی به Web of science:

با وارد شدن به سایت دانشگاه علوم پزشکی بیرجند: www.Bums.ac.ir و کتابخانه دیجیتال و منابع اطلاعاتی و انتخاب پایگاه وب آو ساینس چون ورود به پایگاه باید حتما با عضویت باشد از طریق نام کاربری و کلمه عبور تعریف شده در دانشگاه برای شما می توانید از آن استفاده کنید در خارج از دانشگاه می توانید با نصب Vpn  دانشگاه که در سایت کتابخانه راهنمای نصب آن وجود دارد وارد پایگاه شوید.

عضویت و ورود:

در صفحه اول پایگاه از منوی بالا بر روی گزینه Sign in کلیک نمایید، برای این که بتوانید از یک سری از امکانات این پایگاه مانند: سیستم آگاهی رسانی  Alertو ذخیره کردن سرچ ها استفاده کنید، باید در این پایگاه ثبت نام نمایید، که برای این منظور گزینه Register را انتخاب نمایید و فرم ثبت نام را پر کنید. چنانچه قبلا عضو شده باشید، جهت ورود به صفحه کاربری خود Sign in را انتخاب نمایید.

 
 

انواع جستجو:

o جستجوی ساده (Basic Search )

o جستجوی نویسنده (Author Search )

o جستجوی استنادی (Cited reference Search )

o جستجوی پیشرفته (Advanced Search )

جستجوی ساده (Basic Search )

هنگام باز کردن صفحه وب آو ساینس، اولین صفحه جستجو که در اختیار کاربر قرار داده می شود، جستجوی ساده می باشد. برای انجام جستجو کافی است کلید واژه مورد نظر را در کادر (1) تایپ نموده و نوع کلید واژه را با بهره گیری از منو آبشاری (2) مشخص نمایید و سپس روی کلید سرچ کلیک نمایید.

 

با کلیک روی قسمت Add row می توان کادر جدیدی برای ورود کلیدواژه دیگری ایجاد و از طریق منوی آبشاری موجود نوع عملگر مورد نظر را انتخاب نمود.

AND : برای ترکیب دو مفهوم است و در صورتی که بین دو کلید واژه در عبارت جستجو قرار گیرد، رکوردهایی را بازیابی می کند که هر دو کلید واژه را با هم داشته باشد.

OR: جهت ترکیب واژهای مشابه، مترادف، کلمات دارای اختصار و کلماتی که دو شکل املایی دارند به کار می رود و رکوردهایی را بازیابی می کند که یک یا هر دو کلید واژه را در خود داشته باشد.

NOT: برای حذف کردن یک واژه خاص از جستجو به کار می رود. هرگاه بین دو کلید واژه قرارگیرد، رکوردهایی را بازیابی می کند که کلید واژه اول را داشته باشد ولی کلید واژه دومی را نداشته باشد

در قسمت (3)می توانید بازه زمانی مورد نظر خود را تعیین نمایید.

جستجوی نویسنده ( Author Search )

دو نوع روش برای به دست آوردن اطلاعات نویسندگان در دسترس می باشد:

1- جستجو بر اساس نام نویسنده 2- جستجو بر اساس شماره اختصاصی در وب آو ساینس یا ریسرچر آی دی و جستجو با استفاده از شماره اختصاصی ارکید نویسنده

1. جستجو بر اساس نام نویسنده:

با انتخاب Author Search ، صفحه جستجو به شکل زیر برای شما نشان داده می شود. در کادری که با شماره 2 علامت گذاری شده نام خانوادگی و در کادر 1 نام کوچک نویسنده را وارد نمایید. اگر نویسنده در مقالات خود، از املاهای مختلفی برای نوشتن نام استفاده کرده است با کلیک در قسمت Add name variant می توانید کادر دیگری برای جستجو اضافه نموده و نام های دیگر را جستجو نمایید 

 
 

1. جستجو بر اساس ORCID یا Researcher ID

در این قسمت شماره 16 رقمی ارکید یا ریسر چر آی دی را در کادر زیر وارد می کنید.

 
 

جستجوی استنادی (Cited reference Search )

در جستجوی استنادی، رکوردهایی که به یک اثر چاپ شده مشخص استناد کرده اند، جستجو می شود. از این طریق شما می توانید ایده اولیه و یا ابداعی را که به مرور زمان تایید شده، توسعه یافته، و یا تکمیل شده است را مشاهده نمایید. همچنین می توانید دریابید که چه کسانی و چه آثاری به شما یا نویسنده مورد نظر شما استناد کرده اند. از صفحه جستجو، گزینه Cited reference search را انتخاب نمایید.

سپس می توانید جستجو را به نام نویسند‌‌ه ، عنوان مقاله ، و یا سال انتشار مقاله محدود نمود. در صورتی که نویسنده از شیوه های نگارش متفاوتی برای نام خود استفاده نموده است، بهتر است از گزینه Select from index استفاده نمایید. در آخر بر روی دکمه Search کلیک نمایید.

 
 
 
 
 
 

master journal list

مجلات زمانی که برای نمایه شدن در ISI درخواست می دهند به صورت امتحانی در این پایگاه نمایه می شوند. این نمایه شدن موقت است و ممکن است مجله در صورتیکه نتواند استانداردهای لازم را کسب نماید از لیست کنار گذاشته شود.

سازمان ISI پایگاه های مختلفی دارد. مجلاتی که به تازگی در این پایگاه نمایه شده اند در بخش Emerging Sources Citation Index قرار می گیرند که در حال حاضر 8082 مجله در شاخه های مختلف علمی در این پایگاه نمایه می شده اند.

در صورتیکه مجلاتی که در این پایگاه نمایه می شوند بتوانند بررسی های سالانه استنادی که در قالب JCR منتشر می شود را با موفقیت طی کنند، ضریب تاثیر می گیرند و وارد یکی از دو پایگاه Science Citation Index Expanded و یا Social Sciences Citation Index می شوند که این پایگاه های به مجلات حوزه علوم و علوم اجتماعی اختصاص دارد. همچنین مجلات حوزه هنر و علوم انسانی نیز در پایگاه Arts & Humanities Citation Index نمایه می شوند.

Master Journal List چیست؟

مستر ژورنال لیست شامل تمامی مجلات 4 پایگاه فوق است و از طریق پایگاه وب آو ساینس در دسترس است. تصویر زیر متعلق به صفحه اول سایت مستر ژورنال لیست است.

 
 

Publons:

سرویسی را ارائه می دهد که در آن محققان بتوانند داوری های خود را بررسی و به نمایش بگذارند. همچنین این اطلاعات در اختیار ادیتورها قرار می گیرد تا آنها بتوانند در انتخاب داوران مناسب جهت انجام فرایندهای داوری مقالات بهره جویند.

 

 

Journal Citation Reports(JCR)

موسسه اطلاعات علمی ISI ، پایگاهی است که اطلاعات مجلات علمی به چاپ رسیده در دنیا را نمایه می کند. گروهی از مجلات این پایگاه که دارای ایمپکت فکتور (IF) هستند، تحت عنوان JCR شناخته می شوند.

JCR مخفف عبارت Journal Citation Reports می باشد.

پایگاه ISI زیرمجموعه موسسه چند رسانه ای بین المللی تامسون رویترز می باشد و به مجموعه ای تبدیل شده است که رشد علمی دانشگاه ها را در برخی موارد تعیین و مشخص می کند.

مجلات پایگاه ISI از طریق ضریبی به نام ایمپکت فکتور (IF) ارزش گذاری و رتبه بندی علمی می شوند. ضریب تاثیر، عددی است که با محاسبات خاص خود میزان رفرنس هایی که به مقالات یک مجله در یک بازه زمانی مشخص صورت گرفته را مشخص می کند. ایمپکت فکتور هر مجله هر ساله به روز رسانی می شود.

مجلات ISI به دو دسته تقسیم بندی میشوند:

1. دسته اول مجلات بدون ضریبت تاثیر هستند که به اصطلاح ISI-listed نامیده می شود. این مجلات معمولا از نویسنده هزینه ای بایت پذیرش و چاپ دریافت میکنند و اغلب زمان داوری کوتاه تری دارند.

2. دسته دوم مجلات دارای ضریب تاثیر یا به اصطلاح JCR می باشند. این مجلات اغلب رایگان هستند و پروسه داوری زمان بر و سختگیرانه ای دارند.

با این تعریف می توان فهمید که JCR مجلات دارای ایمپکت فکتور ISI را شامل می شود که این موضوع ارزش علمی این نوع از مجلات را به مقدار قابل ملاحظه افزایش داده است. مجلاتی که دارای ایمپکت فکتور هستند به دلیل این که از صافی های دقیق علمی رد شده اند دارای ارزش علمی بالایی در محیط های آکادمیک هستند و هرچه ضریب ایمپکت فکتور مجله ای بالاتر باشد ارزش و اعتبار علمی آن نیز بیشتر بوده و به همان نسبت مقالات سطح بالاتری را پذیرش می کنند.

با انتخاب گزینه Browse journals در قسمت جی سی آر پایگاه می توان به راحتی عناوین و مشخصات استنادی مجلات را مشاهده کرد .

با انتخاب گزینه Browse categories در قسمت جی سی آر پایگاه می توان به راحتی مجلات را براساس حوزه موضوعی جستجو و مشاهده کرد.

شاخص های اساسی علوم incites Essential science indicators

در این بانک، اطلاعات موسسات آموزشی و تحقیقاتی مولد مقالات در همه ی ابعاد درجه بندی شده و مورد بررسی قرار می گیرند با بررسی این اطلاعات سطح تولید علم ، کیفیت مقالات و قابلیت حضور در مجلات علمی معتبربا هدف مشاهده پذیری مورد استفاده واقع می شود تا در سطح موسسه بازبینی شود.افراد، دانشکده ها، دانشگاه ها و پژوهشگاه ها و کشورها را رتبه بندی می کند. سه شاخصی که IESI برای رتبه بندی دانشگاه ها از آن استفاده می کند میزان مقالات، میزان استنادات و سرانه ی استناد به هر مقاله را در ده سال اخیر در پایگاه وب آو ساینس است.

 
 

Endnote:

· اندنوتEndnote ویژه استناددهی و مدیریت فعالیتهای پژوهشی می باشد.

· با افزونه رایگان مرورگر EndNote Click در دسترسی به PDF های کامل متن صرفه جویی کنید و با یک کلیک به مقالات تحقیقاتی دسترسی پیدا کنید.

 

 
 
کپی لینک کوتاه :