سامانه منبع یاب یکی از سامانه های دوازدهگانه نظام نوین اطلاعات پژوهشهای پزشکی ایران (نوپا) میباشد. این سامانه ابزاری برای تسهیل دستیابی به فهرست کتابها، مجلات و راهنماهای بالینی موجود در پایگاهها و منابع اطلاعاتی الکترونیکی قابل دسترس در شبکه علمی وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور به شمار میرود، همچنین میتوان از آن به عنوان ابزاری مناسب برای شناسایی، انتخاب و اعتبارسنجی مجلات نیز استفاده کرد. هماکنون این سامانه از طریق آدرس rsf.research.ac.ir قابل دسترسی است.
مجلات علمی موجود در سامانه شامل تمام مجلات علمی معتبر و مورد اشتراک وزارت بهداشت از ناشرین مختلف، مجلات با دسترسی رایگان (Open source) و مجلات نمایه شده در بانکهای اطلاعاتی معتبر نظیر Embase، Scopus، Pubmed، ISI و مجموعه ی DOAJ است.
کتاب هایموجود در سامانه شامل کتابهای مورد اشتراک وزارت بهداشت از ناشرین مختلف و کتابهایی با دسترسی رایگان (Open Source) میباشد. سامانه منبع یاب علاوه بر مجلات و کتابها، شامل راهنماها، فیلمها، تصاویر آموزشی و بانکهای اطلاعاتی الکترونیکی مورد اشتراک وزارت بهداشت نیز است. اهداف ایجاد سامانه منبع یاب: 1- تهیه فهرست کامل و به روز منابع مورد اشتراک وزارت بهداشت 2- فراهمسازی امکان جستجوی کلیدواژهای، بازیابی الفبایی و موضوعی مجلات و کتابها و راهنماهای بالینی آموزشی امکانات ویژه این سامانه: در قسمت بالای این سامانه چند زبانه با امکانات منحصر به فرد از قبیل جستجوی ساده، جستجوی پیشرفته، جستجوی موضوعی و جستجو براساس رتبه بندی Scopus و ISI در اختیار پژوهشگران قرار دارد. شاخصهای ارزیابی و رتبه بندی مجلات در اسکوپوس نظیر CiteScore، SNIP، SJR و چارکهای چهارگانه هر مجله (Q1، Q2، Q3، Q4) در بهترین گروه موضوعی مربوطه را نمایش میدهد، تا مجلهای مناسب برای انتشار مقاله جستجو، بازیابی و انتخاب شود. در این سامانه میتوان از نتایج مورد جستجو و بازیابی شده خروجی اکسل نیز تهیه کرد و یا اقدام به چاپ صفحه جاری از جستجو نمود. جستجوی ساده : در جستجوی ساده با وارد کردن اطلاعات فیلدهای جستجو میتوان به جستجوی مجله، کتاب و یا راهنمای مورد نظر پرداخت و به متن مقالات و کتابها و محتوای راهنما دسترسی یافت. نیازی به کامل کردن تمامی موارد جستجو نیست و فقط با تکمیل یکی از کادرهای جستجو میتوان نتایج جستجو را مشاهده نمود. جستجو در این سامانه به صورت بلادرنگ بوده و به محض تایپ قسمتی از واژه مورد نظر، منابعی که این واژه در عنوان آنها وجود دارد ظاهر می شوند. به عنوان مثال اگر می خواهید بدانید که مجله Lancet از طریق کدام یک از پایگاههای اطلاعاتی مشترک در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند قابل دسترس میباشد میتوانید در بخش عنوان واژه Lancet را وارد نمایید و لیستی از منابعی که در عنوان آنها این واژه وجود دارد نمایان خواهد شد. میتوان نتایج را به کتاب، مجله و یا راهنما و یا از لحاظ دسترسی به مشترک، رایگان و یا غیرمشترک محدود نمود. همچنین برخی از شاخصهای علمسنجی پایگاه های ISI وScopus نمایش داده میشود. در این جستجو، مطابق شکل، در مجموع تعداد 14 عنوان منبع با واژه Lancet بازیابی شده است.
مجلات بازیابی شده در جدول نتایج بهطور پیش فرض از بالاترین تا پایین ترین مقدار ضریب تأثیر مجلات مرتب شده اند. با کلیک روی نشانه فلش بالا و پائین هر ستون، میتوانید چیدمان (Sorting) نتایج صفحه را برای همان ستون، صعودی و یا با یک کلیک دیگر، به صورت نزولی تغییر دهید.هر مجله علاوه بر عنوان شامل حوزه موضوعی، فراهمکننده، پایگاه نمایه کننده و شاخصهای رتبه بندی و ارزیابی نیز میباشد. با کلیک برروی هر عنوان بازیابی شده میتوان به وبسایت منبع موردنظر مانند تصویر زیر دست یافت.
برای دسترسی به متن کامل کتابها یا مقالات مجلات لازم است روی لینک فراهم کننده (Publisher/Holder) آن کتاب، مجله یا راهنما کلیک کرد. پس از بازیابی عناوین، در قسمت فراهم کننده لیستی از فراهمکنندگان هر منبع مشاهده میشود، به صورتی که با انتخاب هرکدام از این فراهم کنندگان، امکان دستیابی به محتوای منبع موردنظر به صورت جداگانه و در صفحه ای مجزا وجود دارد.
صفحه مربوط به فراهم کننده ScienceDirect در این جستجو به صورت زیر ارائه میشود:
با کلیک بر روی قسمت Details که در مقابل هر ردیف جدول نتایج درج شده، میتوان به مشخصات بیشتری از منبع موردنظر دسترسی پیدا کرد. اطلاعات بازیابی شده به صورت تصویر زیر نمایش داده میشود که حاوی اطلاعاتی در رابطه با منبع مورد جستجو میباشد.
در قسمت جستجوی ساده میتوان به صورت الفبایی نیز به جستجوی منبع (کتاب، مجله، راهنما) موردنظر پرداخت. به صورتی که با انتخاب یکی از حروف لاتین مشخص شده، لیستی از منابعی که با این حرف آغاز میشوند در جدول نتایج مشاهده می گردند. جستجوی پیشرفته: در جستجوی پیشرفته علاوه بر امکاناتی که در جستجوی ساده وجود دارد، میتوان محدودیتهایی از طریق شاخصهای علمسنجی نیز اعمال نمود. در جستجوی پیشرفته با وارد کردن هرکدام از قسمتهای مشخص شده شامل عنوان، نویسنده، ISBN و یا ISSN، ناشر، پایگاه نمایه کننده منبع و ورود مقادیری از شاخصهای ارزیابی و رتبه بندی موجود مانند Impact Factor، CiteScore، SNIP و SJR میتوان به جستجوی منبع پرداخت.
جستجوی موضوعی:
در جستجوی موضوعی میتوان با استفاده از درختواره موضوعی موجود در سامانه، مجلههای معتبر در حوزهی موضوعی را پیدا کرد. پس از تایپ قسمتی از موضوع، سامانه بلافاصله موضوع مورد نظر را بازیابی نموده و نمایش میدهد. در صورت وجود علامت بعلاوه (+) در کنار موضوعات، میتوان با کلیک روی آن، زیرشاخههای یک حوزهی موضوعی را نیز مشاهده نمود.
رتبه بندیScopus و رتبه بندی ISI: در این بخش میتوان کلیه منابع را براساس شاخصهای Scopus و یا ISI جستجو نمود. این اطلاعات به پژوهشگر کمک میکند تا درباره انتخاب یک مجله برای چاپ مقاله بهترین تصمیم را بگیرد. پایگاه های اطلاعاتی(Databases): شامل لیست منابع علمی مختلفی است که وزارت بهداشت مشترک آن ها است که وضعیت دسترسی به این پایگاه ها را نشان میدهد. رنگ ستون Details به تشخیص نوع دسترسی کمک میکند. رنگ سبز به معنای داشتن اشتراک توسط وزارت بهداشت، رنگ نارنجی دسترسی آزاد، و رنگ خاکستری به معنای نداشتن اشتراک است. حروف موجود در نمادهای سبز، نارنجی و خاکستری در این ستون معنای خاصی دارند و نشان دهنده نوع منبع میباشند: حرف J بیان کننده مجله(Journal)، حرف B نشان دهنده کتاب (Book)، حرف C نماد (Consult) و معرف آن است که منبع مربوطه یک راهنما است. حرف D نماد بانک اطلاعاتی (Database)، حرف L بیان کننده بانک های اطلاعاتی داخلی (Local Database)، حرف M نشان دهنده منابع دیداری و شنیداری (Multi Media)، حرف E مشخص کننده منابع پزشکی مبتنی برشواهد (Evidence Base Medicin) ، حرف F نمادکلمه (Free) و مشخص کننده منابع رایگان میباشد.
همچنین در این قسمت امکان دسته بندی و مشاهده منابع اطلاعاتی به صورت زیر وجود دارد:
در پایان لازم است بدانید در این سامانه اطلاعات مجلات، شاخصهای ارزیابی مانند SJR، SNIP و Cite Score به محض تغییر بروزرسانی میشوند و اطلاعات کتابها نیز به محض انتشار ویرایش جدید در دسترس قرار میگیرند. درگردآوری بخشی از مطالب این راهنما، از فیلم آموزشی « معرفی سامانه منبع یاب و طرز کار با آن» که توسط مدیریت اطلاع رسانی پزشکی و منابع علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تهیه شده، کمک گرفته شده است. |
کپی لینک کوتاه :